Zeiberlichova 49

Školní jídelna

Školní kuchyně i školní jídelna je umístěna v nově přistavené budově a je spojena se školou. Poskytuje obědy a přesnídávky pro děti základní školy a celodenní stravu dětem z MŠ Síčka 1, Brno – Soběšice.

 

Kuchyně:
Vedoucí školní jídelny: Ing. Alena Hanzelková – 541 238 234
Vedoucí kuchařka:       Veronika Opletalová
Kuchařky:                     Zita Antonínová
Renata Sladká

Odhlašování a přihlašování stravy:
Telefonicky: 541 238 234

Emailem:   jidelna@zssobesice.cz

Nebo osobně ve školní jídelně, a to jen den předem do 12:00 hodin. Tentýž den je možné si po domluvě ve školní kuchyni vyzvednout oběd do jídlonosičů.
Přihlašování stravy po nemoci se provádí taktéž den předem.

Placení stravy:
Stravné se platí složenkou (žáci složenku obdrží ve škole) nebo bankovním převodem z účtu rodičů na účet školní jídelny. Složenky se vystavují dopředu vždy kolem 15. dne v měsíci a musí být zaplaceny do posledního dne v měsíci, jinak se dítě nemůže stravovat. Přeplatky za odhlášenou stravu se odečítají přes měsíc tedy např. z měsíce ledna – v měsíci březnu.
Číslo účtu školní jídelny: KB Brno-město 27-582 925 0207/0100, variabilní symbol-číslo dítěte, specifický symbol-měsíc placení

Od 1. září 2017 je cena stravy:

MŠ věková kategorie 3-6 let: 2 x svačina + oběd                                                     
Dopolední svačina 9,00 Kčkuchyne1
Oběd 22,00 Kč
Odpolední svačina 8,00 Kč
CELKEM 39,- Kč

MŠ věková kategorie 7 let: 2 x svačina + oběd
Dopolední svačina 10,00 Kč
Oběd 24,00 Kč
Odpolední svačina 8,00 Kč
CELKEM 42,- Kč

Provozní řád školní jídelny Zeiberlichova 49

Dodatek k provoznímu řádu 2016

Dodatek číslo k provoznímu řádu 2017

 

Školní stravování se řídí vyhláškou č. 107/2005 Sb. Součástí vyhlášky je příloha finančních limitů (byla novelizována v roce 2008) a tzv. „spotřební koš “ – což je srovnání normativní spotřeby vybraných komodit s jejich skutečnou spotřebou podle věkových kategorií za daný měsíc. Skladba  jídelních lístků se také řídí určitýmí pravidly např. se pomazánky, polévky a hlavní jídla nemají opakovat v určitém časovém období cca 4 týdny. Současně je sledován finanční limit tzv. normativ se skutečnou finanční spotřebou – tedy cenou potravin spotřebovaných v daném období   (den, týden,měsíc). V naší školní jídelně se tento finanční limit sleduje samostatně pro děti MŠ, žáky ZŠ a dospělé strávníky.

Nyní k jednotlivým potravinám :

Ovoce dostávají děti MŠ kromě pondělí denně k ranní svačině. Pokud si dítě neodnáší 1 kus ovoce po obědě či odpoledne domů neznamená to, že daný den děti ovoce nemají.
Žáci ZŠ dostávají ovoce při obědě a je již jejich věcí, zda ovoce ihned zkonzumují při obědě, v družině nebo si ovoce odnesou domů, eventuelně si v jídelně ovoce vůbec nevyzvednou, či ho vyhodí před školou, což se také stává. To školní jídelna nemůže ovlivnit.

Zelenina – do spotřeby zeleniny se kromě zeleniny syrové započítává také zelenina mražená, sušená a sterilovaná. Děti MŠ a žáci ZŠ pokud v jídelně svačí mají syrovou zeleninu v pomazánkách (mrkvová, celerová, zeleninová, ředkvičková apod.) a současně je podávána syrová zelenina ke svačině 1 – 2 x týdně.
Saláty připravujeme momentálně ze syrového bílého a červeného zelí a ze zelí kysaného vzhledem k tomu, že cena okurků, rajčat, ledového salátu či čínského zelí je nyní značně vysoká. Pro pestrost do salátů přidáváme kapii, mrkev, kukuřici eventuelně křen. Samozřejmě používáme i sterilovanou
řepu, okurky, hrášek s baby karotkou jako oblohu a také vitamínové a školní saláty vyráběné výlučně pro školní stavování. Faktem je, že jak děti MŠ, tak i žáci ZŠ nejsou na konzumaci zeleniny zvyklí
a proto hlavní zeleninová jídla jsou nejméně oblíbená. Dušenou mrkev, kapustu, míchanou zeleninu i fazolky děti odmítají a většinou vrací zpět.

Uzeniny – snažíme se snižovat spotřebu uzenin, i když se také započítává do spotřeby masa. Jsou však hlavní jídla, které nelze bez uzeniny podávat – hrachová kaše, fazolový guláš, zapečené těstoviny, zapečené brambory apod. Přesto spotřebu uzenin omezujeme a nahrazujeme pokud je to možné zeleninou – frankfurtská polévka bez uzeniny, zapečené brambory s brokolicí pro děti MŠ, zapečené těstoviny se zeleninou a šunkou (snížená norma šunky).

Koření – při vaření používáme jen doporučené druhy koření : pepř celý, nové koření celé, kmín celý a drcený, majoránku, bobkový list, vegetu a grilovací koření bez glutamátu a mletou papriku, vyjímečně koření na ryby.

K přípravě hlavních jídel používáme výhradně konvektomat, který využívá moderní technologii vaření, pečení v páře a také kombinovaná příprava tj. pečení, vaření + pára a to s minimální spotřebou tuků. Takže i tolik diskutované langoše, bavorské vdolečky, rybí prsty, čevabčiči, čufty, obalované filé či holandský řízek byly a jsou připravovány v konvektomatu ne smaženy.

Po dovaření hlavního pokrmu jsou v prvé řadě nachystány termonádoby pro vývoz jídla do MŠ.

Uložit

Uložit